Træt af at stirre på den samme kaktus på dit skrivebord og tælle dagene til weekenden? Du er ikke alene – mange drømmer om en hverdag med mere frihed, eventyr og variation. Det som livet i vores optik også handler om.
Mød den digitale nomade: en person, der bruger internettet og teknologi til at udfordre de traditionelle grænser for, hvor og hvordan vi arbejder.
Livsstilen, som engang var forbeholdt en lille skare eventyrlystne sjæle, er de seneste år eksploderet i popularitet. Teknologiske fremskridt, kulturelle skift og pandemien har gjort det reelt muligt for flere end nogensinde før at leve og arbejde hvor som helst i verden, og vi her hos Arbejd Smartere er overbeviste om udviklingen kun lige er startet.
Hvis tanken om at blive digital nomade får dig til at smile og drømme om solrige strande som dit nye kontor, så skal du helt klart læse med her, hvor du kan lære, hvad en moderne digital nomade er, og hvordan du selv kan blive en.
Hvad er en digital nomade?
En digital nomade er en person, der anvender teknologi og internettet til at udføre sit arbejde fra forskellige lokationer rundt om i verden.
Stereotypen af digitale nomader har længe været, at de sidder på kaffebarer, biblioteker eller hotelværelser – ethvert sted med en stabil internetforbindelse. Men i dag er virkeligheden langt mere nuanceret.
Digitale nomader indretter sig meget individuelt, alt efter hvordan de ønsker at balancere arbejde og livsstil. Nogle vælger faste co-working spaces, mens andre foretrækker at arbejde fra deres lejlighed med udsigt over havet. Nogle tredje trives i at arbejde på farten fra deres van eller en café.
Efter at have mødt rigtig mange digitale nomader, er vi kommet frem til, at det eneste digitale nomader virkelig har til fælles, er ønsket om frihed til at skabe et arbejdsliv, der passer perfekt til deres unikke livsstil og behov.
Hvordan ser livet som digital nomade ud i 2024?
Hvad kan vi med sikkerhed sige om digitale nomader? Gennemsnitalderen på en digital nomade i 2024 er 34 år, og de tjener typisk ca. 350.000 kr. om året. . Men bag disse tal gemmer sig en langt mere nuanceret virkelighed.
Antallet af digitale nomader er steget markant de sidste 10 år. I 2014 var der anslået omkring 7,3 millioner digitale nomader globalt, og i 2024 forventes tallet at nå omkring 60 millioner. Dette er en næsten ottefoldig stigning på et årti, hvilket afspejler den eksplosive vækst i fjernarbejde og fleksible arbejdsformer.
Herhjemme i Danmark er vi stadig ved begyndelsen af denne udvikling. Ifølge vores beregninger er der omkring 10.000 aktive digitale nomader i Danmark i 2024. Selvom vi stadig kun udgør en lille del af arbejdsstyrken, er vi overbeviste om, at dette tal vil stige betragteligt i de kommende år.
Digitale nomader i dag er mere mangfoldige end nogensinde før, og det er umuligt at sætte dem i én bestemt boks.
Nogle foretrækker at slå sig ned i et område i flere uger eller måneder (som os), mens andre skifter by eller land langt oftere. Der er dem, der kun lever som digitale nomader en del af året, mens andre er det på fuld tid.
Den eneste fællesnævner er friheden – friheden til at arbejde hvor og hvornår, det passer dem bedst.
Læs vores trick: Sådan finder du 1.000+ remote jobs i Danmark med LinkedIn
Udviklingen af det digitale nomadeliv
Digitale nomader er først og fremmest et resultat af teknologi og den stigende digitalisering, vi alle har været vidne til de sidste 20 år.
Med universel adgang til hurtigt og pålideligt internet kan folk nu arbejde effektivt fra næsten enhver krog af kloden, hvilket tidligere var begrænset af både geografiske og teknologiske barrierer. Skybaserede tjenester og samarbejdsværktøjer som Slack, Zoom og Google Drive har været afgørende for at muliggøre produktivitet og kommunikation på tværs af kontinenter og tidszoner.
Pandemiens accelererende effekt: COVID-19-pandemien kickstartede en transformation mod fjernarbejde, idet virksomheder globalt blev nødt til at tilpasse sig nye arbejdsformer for at overleve. Denne periode åbenbarede for mange lederes øjne, at arbejdet ikke nødvendigvis skal udføres fra et traditionelt kontor. Ansatte fandt også ud af, at fleksibilitet kunne bringe både personlige og professionelle fordele, hvilket har skubbet flere til at overveje et liv som digitale nomader eller digitale expats.
Skiftende arbejdsmarkeder: Samtidigt har der været en bemærkelsesværdig vækst i den såkaldte “creator economy”. Flere og flere lever af at levere indhold dedikeret til deres eget nichepublikum – det kender du nok allerede fra Youtube og Instagram. Det giver freelancere, konsulenter og selvstændige mulighed for at finde arbejde, der ikke er stedafhængigt.
Vi oplever desuden, at den yngre generation generelt afviser det traditionelle 9-til-17 arbejdsliv, der prægede vores forældres karrierer, til fordel for mere fleksible og dynamiske arbejdsformer, og den tendens kommer til at sætte stort pres på de “traditionelle” arbejdsgivere i de kommende år.
Kulturel accept: Derudover har der været et kulturelt skift mod en bredere accept af den digitale nomadelivsstil, som ikke længere anses for at være blot en eksotisk alternativ tilværelse, men snarere en bæredygtig måde at forene arbejde og personligt liv på. Samfundet begynder i stigende grad at værdsætte autonomi og fleksibilitet, hvilket favner en mere inkluderende atmosfære for digitale nomader.
Digitale nomader vs. fjernarbejdere og expats
Med flere mennesker, der arbejder hjemmefra, er trendy termer som ‘bleisure’ og “digital expats” opstået. Men der er nogle forskelle mellem en digital nomade, en fjernarbejder og en ‘bleisure’ rejsende.
En digital nomade arbejder udelukkende med lokationsuafhængige job og kan arbejde stort set hvor som helst ved hjælp af teknologi. Digitale nomader skifter ofte arbejdspladser for at rejse og opleve nye kulturer. De betaler selv for deres rejser og er ofte freelancere eller selvstændige.
Fjernarbejdere og digitale expats: Mange jobs der tilbyder hjemmearbejde eller fjernarbejde har lokationskrav. Fjernarbejdet er i de tilfælde ofte bundet til specifikke tider og geografiske placeringer på grund af beskæftigelseslove. De kræver også en sikker og beskyttet internetforbindelse.
‘Bleisure’ rejsende ligner digitale nomader, fordi de blander arbejde og rejser. Her er der dog tale om, at medarbejderen bruger en planlagt forretningsrejse til at tage familie eller venner med. Medarbejderen forlænger derefter turen og tager fri for at blive længere på destinationen og nyde en ferie.
Arbejdsgiveren dækker medarbejderens flyrejse og indkvartering, mens de arbejder, og medarbejderen dækker de ekstra omkostninger til ekstra flyrejse, forlænget ophold og måltider.
Fakta: Digitale nomader
Digitale nomader spænder over forskellige demografier, og gruppen er hele tiden i udvikling. Som en afslutning på artiklen her, vil vi efterlade dig med nogle af de seneste statistiker om digitale nomader:
Udfordringer
- Sociale forbindelser: 38% af digitale nomader angiver, at opretholdelsen af sociale forbindelser er den største udfordring ved livsstilen.
- Tekniske forhindringer: Pålideligt Wi-Fi og tidszoneforskelle er blandt de primære udfordringer.
- Arbejdslivsbalance: 37% finder det svært at balancere arbejde og fritid.
Demografi
- Forventet befolkning: 60 millioner digitale nomader i 2024.
- Aldersgruppe: 44% er mellem 18-34 år gamle.
- Køn: 60% er mænd.
- Familiestatus: 32% har børn.
- Uddannelse: 64% har en bachelorgrad, og 42% er universitetsuddannede.
- Herkomst: 65% er fra USA og Canada.
Beskæftigelse
- Indtægt: Digitale nomader tjener i gennemsnit $42,000 årligt.
- Beskæftigelsesform: 57% freelance eller selvstændige.
- Industrier: Topbrancher inkluderer teknologi, marketing og design.
- Fleksibilitet: 76% har et fuldtids fjernarbejde, og 53% er en del af skaberøkonomien.
Sundhed
- Mental sundhed: 78% føler at deres mentale sundhed er forbedret.
- Fysisk sundhed: 88% rapporterer forbedringer i fysisk sundhed.
- Kreativitet og ensomhed: 68% føler sig mere kreative, mens 54% oplever ensomhed.
Livsstilspræferencer
- Varighed: Den gennemsnitlige opholdstid i en by er 3-6 måneder.
- Motivation: 61% siger, at rejser er deres hovedmotivation.
- Netværk: 73% har opbygget et stærkt netværk af ligesindede.