Du har nok ikke kunne undgå at lægge mærke til, at flere af dine kollegaer, venner og familie er begyndt at arbejde hjemmefra eller kombinere kontoret med hjemmearbejdspladsen. Efter pandemien gik det op for mange – både virksomhedsledere og ansatte – at remote work og hybridarbejde har mange fordele, og fænomenet er hurtigt blevet en fast del af hverdagen for mange.
Men hvad er status egentlig på remote work (a.k.a fjernarbejde) og hybridarbejde på globalt plan anno 2024?
Hvem bedre til at give det svar end LinkedIn. I deres rapport fra 2024, “The Global State of Remote and Hybrid Work 2024,” dykker LinkedIn ned i de nyeste tendenser inden for remote work og hybridarbejde. Og vi kan godt afsløre, at det er spændende læsning for alle os, der har en forkærlighed til et mere frit og fleksibelt arbejdsliv.
Vi har nærlæst rapporten, og giver dig her de vigtigste take-aways som:
- Hvordan det går med antallet af opslåede remote jobs på verdensplan
- Hvorfor hybridarbejde efterhånden er blevet “the new normal” i vestlige lande
- Hvilke brancher der driver udviklingen og har flest remote work jobs
- Hvordan USA og amerikanske virksomheder som ofte før driver udviklingen
LÆS OGSÅ: Flyt til Extremadura (Spanien) som digital nomade og få 15.000 €
Kort om LinkedIn undersøgelsen
Rapporten fra LinkedIn er baseret på omfattende analyser af millioner af jobopslag og LinkedIn-medlemmers jobpositioner og tegner et detaljeret billede af både efterspørgsel og tendenser inden for fjern- og hybridarbejde.
For at sikre nøjagtige resultater har LinkedIn anvendt en veldefineret metodologi. Rapporten analyserer over 30 millioner jobopslag og 20 millioner LinkedIn-profiler fra 12 forskellige lande, herunder Danmark og flere andre vesteuropæiske og asiatiske lande. Derudover giver rapporten indsigt i arbejdsstyrkens migrationstrends og de brancher, der tilbyder de fleste fjern- og hybridstillinger.
Metoden bag undersøgelsen inkluderer specifikke definitioner af fjern- og hybridarbejde, en analyse af andelen af disse jobopslag i forhold til alle jobs og stillinger, samt dybdegående indsigt i arbejdsstyrkens flyttemønstre baseret på LinkedIn-data.
Antal af jobopslag klassificeret som hybridarbejde og fjernarbejde i 2024 fordelt på lande
I 2024 er hybrid- og fjernarbejde blevet en fast del af arbejdsmarkedet på tværs af flere lande, men hvor stor præcis? I undersøgelsen har LinkedIn offentliggjort data fra hele 2023, der viser, hvor stor en andel af nye jobopslag er klassificeret som enten “remote work” eller “hybridarbejde”.
Her er et overblik over dataen for nogle af de største arbejdsmarkeder:
USA: I USA var 13,4% af alle jobopslag på LinkedIn klassificeret som hybridarbejde, mens 8,5% af stillingerne var klassificeret som fjernarbejde (remote work).
Storbritannien: Storbritannien skiller sig ud med hele 38,3% af jobopslagene, der var hybridarbejde, hvilket gør det til et af de mest fleksible arbejdsmarkeder i Europa. Derudover var 10,3% af stillingerne klassificeret som fjernarbejde.
Indien: I Indien var 20,3% af jobopslagene klassificeret som hybridarbejde, mens 10% var fjernarbejde.
Tyskland: I vores naboland Tyskland var 28,8% af jobopslagene klassificeret som hybridarbejde og 5,9% som fjernarbejde, hvilket afspejler en solid udvikling mod fleksible arbejdsformer i et af Europas største økonomier.
Frankrig: I Frankrig var 29,7% af jobopslagene hybridarbejde, men kun 2,7% af stillingerne var fjernarbejde, hvilket viser en større præference for hybridløsninger sammenlignet med ren fjernarbejde for franskmændene.
Hybridarbejde er blevet standard på globalt plan
Ifølge LinkedIn seneste data er hybridarbejde hurtigt ved at blive “the new normal” i vestlige lande og i Danmark, og det skyldes flere sammenfaldende faktorer.
For det første har pandemien skabt en varig forandring i, hvordan vi opfatter arbejdspladsen. Mange virksomheder opdagede, at produktiviteten ikke nødvendigvis faldt, da medarbejderne begyndte at arbejde hjemmefra, og flere har set fordelen ved at kombinere fleksibiliteten fra fjernarbejde med de sociale og samarbejdsmæssige fordele ved fysisk tilstedeværelse på kontoret.
En anden årsag er, at hybridarbejde for mange giver det bedste fra begge verdener. For medarbejdere betyder det mindre tid brugt på transport, bedre work-life balance og større frihed til at planlægge deres tid. For virksomheder giver det muligheden for at tiltrække talent, der måske ikke bor i nærheden af hovedkontoret, samt reducere omkostningerne til fysiske arbejdspladser.
I takt med at teknologi og digital infrastruktur er blevet mere robust, er det også blevet lettere at opretholde effektiv kommunikation og samarbejde på tværs af geografiske afstande. Vi er allesammen – langsomt men sikkert – igang med at lære, hvordan vi kan arbejde på de her nye, mere fleksible måder. Brancher som teknologi, finans og professionelle tjenester er allerede godt i gang med at omfavne hybridarbejde som en langvarig løsning, og de brancher kommer vi til at kunne lære en masse fra.
Ifølge LinkedIn’s undersøgelse af fjernarbejde og hybridarbejde, så er det i 2024 ca. 50% af medarbejdere, der foretrækker enten hybridarbejde eller helt remote work frem for et gammeldags “on-site” job på kontoret.
I hvilken branche har du størst mulighed for at finde et remote job?
Flere brancher har været drivkraften bag udviklingen af hybrid- og fjernarbejde, men særligt teknologi-, informations- og medieindustrien har taget førertrøjen på, ifølge LinkedIn’s remote work undersøgelse. En del af forklaringen er, at disse brancher har de nødvendige digitale værktøjer og processer på plads, hvilket gør det muligt for medarbejderne at udføre deres arbejde remote eller hybridt.
I øjeblikket er følgende brancher i front, når det kommer til antallet af remote jobs.
🌍 Top 5 brancher i 2024 med flest remote jobs
🇺🇸 USA
- Teknologi, information og medier: 46,7%
- Professionelle tjenester: 35,0%
- Finansielle tjenester: 30,9%
- Administrative og supporttjenester: 30,5%
- Forbrugertjenester: 21,7%
🇬🇧 Storbritannien
- Teknologi, information og medier: 26,8%
- Professionelle tjenester: 19,1%
- Forbrugertjenester: 19,0%
- Forsyning: 14,7%
- Administrative og supporttjenester: 14,2%
🇩🇪 Tyskland
- Teknologi, information og medier: 24,2%
- Uddannelse: 20,0%
- Professionelle tjenester: 18,5%
- Administrative og supporttjenester: 13,1%
- Underholdningstjenester: 12,1%
🇫🇷 Frankrig
- Teknologi, information og medier: 12,7%
- Professionelle tjenester: 6,0%
- Engroshandel: 5,6%
- Uddannelse: 5,2%
- Forbrugertjenester: 4,5%
🇮🇳 Indien
- Teknologi, information og medier: 18,4%
- Administrative og supporttjenester: 15,7%
- Professionelle tjenester: 15,2%
- Underholdningstjenester: 15,1%
- Uddannelse: 11,3%
🌍 Top 5 brancher med flest hybridarbejdspladser (2024)
🇺🇸 USA
- Forsyning: 34,1%
- Finansielle tjenester: 33,6%
- Professionelle tjenester: 27,7%
- Forbrugertjenester: 26,6%
- Teknologi, information og medier: 26,5%
🇬🇧 Storbritannien
- Finansielle tjenester: 58,2%
- Offentlig administration: 54,1%
- Forsyning: 50,7%
- Professionelle tjenester: 50,5%
- Teknologi, information og medier: 49,2%
🇩🇪 Tyskland
- Forsyning: 53,4%
- Finansielle tjenester: 53,3%
- Professionelle tjenester: 48,4%
- Teknologi, information og medier: 46,7%
- Transport, logistik og lager: 42,5%
🇫🇷 Frankrig
- Teknologi, information og medier: 37,8%
- Professionelle tjenester: 36,8%
- Finansielle tjenester: 31,4%
- Forsyning: 29,9%
- Engroshandel: 21,7%
🇮🇳 Indien
- Teknologi, information og medier: 28,9%
- Professionelle tjenester: 28,3%
- Finansielle tjenester: 23,0%
- Engroshandel: 17,2%
- Forbrugertjenester: 16,4%
Hvorfor USA driver udviklingen inden for remote work jobs og hvordan Danmark klarer sig
USA er efter COVID-19 virkelig begyndt at været førende inden for hybridarbejde og remote work-jobs, og det skyldes primært en kombination af stærk digital infrastruktur, en fleksibel arbejdsmarkedsmodel og innovation i teknologibranchen, ifølge remote work undersøgelsen fra LinkedIn.
USA’s dominans inden for fjernarbejde skyldes også landets store fokus på innovation og fleksibilitet i ansættelsesforhold. Teknologivirksomheder som Google, Microsoft og Facebook har været pionerer i at skabe fjernarbejdsmiljøer, hvor medarbejdere får frihed til at arbejde fra forskellige dele af verden.
Modellen har givet mulighed for at tiltrække talenter fra et globalt marked og samtidig reducere omkostninger ved kontordrift, og der er stor sandsynlighed for at danske og europæiske virksomheder kommer til at følge trop.
Hvordan klarer Danmark sig?
Danmark har også gjort store fremskridt, når det kommer til fjernarbejde, men i modsætning til USA er Danmark mere fokuseret på hybridarbejde. Ifølge den seneste undersøgelse fra Dansk Industri, så tilbyder op til 9 ud af 10 danske virksomheder hybridarbejde i 2024 – det vil sige en mulighed for at arbejde hjemmefra en eller flere dage om ugen.
Dog har Danmark stadig en udfordring i at nå de samme fjernarbejdsniveauer som i USA, når det gælder stillinger, der er klassificeret som fuldt remote arbejde. En af årsagerne kan være den stærke danske arbejdsmarkedsmodel, hvor social interaktion og fysisk tilstedeværelse på arbejdspladsen er højt værdsat.
En anden årsag er formentlig, at vi i Danmark typisk altid er lidt efter udviklingen i USA, og vi her på Arbejd Smartere er overbevist om, at flere og flere danske virksomheder vil tage fuldt remote work til sig i de kommende år. Hvis ikke, så vil danske virksomheder med garanti miste konkurrencedygtighed overfor de globale virksomheder, som allerede nu har tilpasset sig overgangen til et mere fleksibelt arbejdsmarked.