Forside Blog Arbejd i udlandet 183-dages reglen: Undgå dobbeltbeskatning i udlandet

183-dages reglen: Undgå dobbeltbeskatning i udlandet

digital-nomade-undersøger.183-dage-reglen
Senest opdateret: december 12, 2024

183-dages reglen spiller en vigtig rolle i international skat, særligt for personer, der arbejder i et andet land end deres bopælsland. Reglen siger, at hvis du opholder dig i et andet land i mere end 183 dage inden for en 12-måneders periode, vil dette land normalt have ret til at beskatte din indkomst.

Her er en detaljeret forklaring af, hvordan reglen fungerer, og hvordan den kan påvirke dig, hvis du overvejer at blive digital nomade eller arbejde remote fra udlandet.

LÆS OGSÅ: Hjemmearbejde slår rekord i 2024: 4 ud af 10 arbejder hjemme

digital-nomade-arbejder-i-solen-og-beregner-skat

Hvad er 183-dages reglen?

83-dages reglen betyder, at hvis du arbejder i et andet land end dit bopælsland i over 183 dage i løbet af et kalenderår eller en 12-måneders periode, vil du blive skattepligtig i det land, hvor du har opholdt dig. Dage, der tæller med i denne beregning, inkluderer rejsedage, hvor du bevæger dig ind i eller ud af landet, men feriedage tæller som regel ikke med, oplyser SKAT. 

Dette gælder typisk i forbindelse med dobbeltbeskatningsaftaler mellem lande, hvor reglen bruges til at bestemme, hvilket land der har beskatningsretten til din indkomst. Hvis du for eksempel arbejder i Tyskland i mere end 183 dage, vil du blive beskattet i Tyskland, selvom du har bopæl i Danmark.

Det er selvsagt ikke særlig fedt at skulle betale skat i to lande for den samme indkomst, og derfor har Danmark heldigvis en række dobbeltbeskatningsaftaler, hvis formål er at undgå beskatning af den samme indkomst to gange.

LÆS OGSÅ: LinkedIn afslører nye tendenser i deres seneste rapport om fjernarbejde og hybridarbejde 

183-dages reglen og dobbeltbeskatning

Dobbeltbeskatning er en vigtig faktor, når man arbejder i udlandet, og vi anbefaler, at du sætter dig grundigt ind i reglerne, hvis du vil være digital nomade eller arbejde fra udlandet, mens du stadig har bopæl i Danmark.

Helt kort, så har mange lande, inklusive Danmark, indgået dobbeltbeskatningsaftaler med andre lande for at undgå, at borgere betaler skat af den samme indkomst to gange – både i bopælslandet og i det land, hvor de arbejder. Hvis du arbejder mere end 183 dage i udlandet, vil det land, hvor du har opholdt dig, få ret til at beskatte dig, men Danmark kan og vil i mange tilfælde reducere din skat ved at give fradrag eller fritagelse for den betalte skat i udlandet. 

Du skal selvfølgelig være i stand til at bevise, at du har betalt skat af din indkomst allerede i et andet land, før de danske skattemyndigheder vil give dig fradrag. 

Hvem er berørt af 183-dages reglen?

183-dages reglen gælder for personer, der arbejder i udlandet, men stadig har bopæl i Danmark. Reglen påvirker dermed også udstationerede medarbejdere, freelancere, og digitale nomader, der arbejder i forskellige lande.

Det er altså afgørende, at du holder styr på, hvor længe du opholder dig i hvert land, da du kan risikere at blive skattepligtig i flere lande, hvis du overskrider grænserne i flere forskellige lande.

Forskel mellem 183-dages reglen og 180-dages reglen

Mens 183-dages reglen primært handler om skattemæssig beskatningsret, findes der også en såkaldt 180-dages regel i forhold til pension, social sikring.

180-dages reglen er lidt kringlet (som skattelov jo har en tendens til at være), men grundlæggende bestemmer reglen, at hvis du som udlandsdansker opholder dig i udlandet i mindst 180 dage inden for en 12-måneders periode, kan du undgå fuld dansk skattepligt, især i forbindelse med beskatning af dansk pension. 

Denne regel er særlig relevant for personer, der modtager pension fra Danmark, men bor i udlandet.

papirarbejde-ved-betaling-af-skat-ved-arbejde-i-udlandet

Kan jeg helt undgå at betale skat i Danmark ved at arbejde fra udlandet?

Det kan være vanskeligt helt at undgå at betale skat i Danmark, men der er situationer, hvor man kan blive fritaget for dansk skattepligt, enten helt eller delvist. Det afhængigt af ens bopæl, indkomst og typen af ophold i udlandet.

Her er nogle af de vigtigste faktorer:

Fuld skattepligt

Som udgangspunkt er du fuldt skattepligtig i Danmark, hvis du har fast bopæl i landet eller opholder dig her i mere end 183 dage om året. Dette betyder, at du er skattepligtig af din globale indkomst, uanset hvor du tjener den.

Begrænset eller ingen skattepligt

Hvis du flytter til udlandet og ikke længere har fast bopæl i Danmark, vil du i de fleste tilfælde blive betragtet som begrænset skattepligtig. Det betyder, at du kun beskattes af indkomst fra danske kilder, såsom danske ejendomme eller pension. For at blive betragtet som begrænset skattepligtig kræves det, at du ophører med at have, hvad skattemyndighederne kalder “centrum for livsinteresser” i Danmark, hvilket indebærer, at din familie, dit hjem eller din væsentlige økonomiske tilknytning ikke længere er i Danmark.

Hvis du vil have begrænset eller ingen skattepligt i Danmark kræver det altså, at du helt fraflytter Danmark og din bopæl i Danmark ikke længere står til rådighed for dig på nogen måde. Derudover skal du opholde dig uden for Danmark i minimum 180 dage om året.

Du kan også være begrænset skattepligtig i Danmark – det vil sige, at du ikke skal betale fuld skat i Danmark –  hvis du arbejder i udlandet i mindst 6 sammenhængende måneder. Hertil skal du også opfylde kravet om, at du kun må opholde dig i Danmark i maksimalt 42 dage inden for enhver rullende seksmånedersperiode. 

Læs mere om den vigtige 42-dages regel her. 

Havelågebeskatning ved flytning til udlandet

Det er vigtigt at være opmærksom på, at selv hvis du flytter til udlandet, kan Danmark fortsat kræve skat af visse indtægter, især pension. Den såkaldte “havelågebeskatning” indebærer, at danske pensionsordninger, der er optjent under bopæl i Danmark, kan beskattes i op til 10 år efter, at du har flyttet til udlandet.

Det er ikke nemt helt at undgå dansk skat, men under de rette omstændigheder – såsom længerevarende ophold i udlandet, anvendelse af dobbeltbeskatningsaftaler og ophør af bopæl – kan du potentielt reducere eller undgå visse skatter i Danmark. Vi anbefaler altid at konsultere SKAT eller en skatterådgiver for at sikre, at du har styr på din skat, inden du tager afsted på dit eventyr.  

Du vil også kunne li'

Scroll to Top