Forside Blog Digital nomade Hvor meget kan man tjene som digital nomade?

Hvor meget kan man tjene som digital nomade?

kvinde-digital-nomade-der-tjener-penge-hjemmefra
Senest opdateret: september 25, 2024

Som digital nomade kan du have dit arbejde med dig overalt – hvad enten det er på en strand i Thailand, i en hyggelig café i Lissabon eller på et bjerg i Georgien. Men selvom friheden ved at kunne arbejde fra hvor som helst er lokkende, så er spørgsmålet ofte:

Hvor meget kan man egentlig tjene som digital nomade?

Kan man leve godt af det? Og hvad kan en dansk digital nomade forvente at tjene? Læs med, og få et realistisk billede af, hvordan økonomien ser ud for mange digitale nomader – herunder deres gennemsnitlige indtjening, arbejdstid og leveomkostninger.

Hvad tjener en digital nomade i gennemsnit?

De fleste digitale nomader tjener mellem 300.000 og 600.000 DKK om året, ifølge de seneste undersøgelser.  Der er mange faktorer, der spiller ind på, hvor meget du kan tjene som digital nomade, herunder din erfaring, din branche og hvor god du er til at finde kunder eller online jobs.

Men lad os tage et kig på nogle gennemsnitlige tal fra forskellige kilder:

  • Ifølge rapporter fra MBO Partners tjener de fleste digitale nomader mellem 300.000 og 600.000 DKK om året, afhængigt af deres kompetencer og erfaring.
  • En undersøgelse fra Nomadlist viser, at den gennemsnitlige indtjening for digitale nomader er  ca. 580.000 DKK om året. Mange digitale nomader i de højtlønnede brancher som IT og webudvikling tjener helt op til 750.000 DKK om året eller mere.
  • På den anden side kan digitale nomader, der arbejder i mere serviceorienterede job som virtuelle assistenter, grafisk design eller freelance skribentarbejde, tjene omkring 150.000-300.000 DKK om året.

Digitale nomaders løn varierer meget, da nogle digitale nomader arbejder deltid, mens andre vælger at tage mere end ét job eller projekt ad gangen. Det er jo netop friheden ved at være digital nomade, at man til en vis grad selv kan styre sin arbejdsbyrde.

Nu har vi set på, hvad digitale nomader fra hele verden i gennemsnit tjener, men hvad kan man forvente at tjene som en dansk digital nomade? 

Hvad kan en dansk digital nomade forvente at tjene?

Hvis vi kunne vælge ét land at komme fra som digital nomade, så ville det være Danmark.

Danske digitale nomader er virkelig godt stillet, da de har muligheden for at arbejde for både danske og internationale kunder. Dette giver  adgang til rigtig gode lønninger, især når de sammenlignes med de leveomkostninger, der findes i mange af de lande, hvor de vælger at opholde sig.

Danske virksomheder betaler generelt godt, og hvis du arbejder for en dansk eller amerikansk virksomhed, får du ofte udbetalt din løn i danske kroner eller dollars. Det kan være en kæmpe fordel, når du bor i lande som Thailand, Mexico eller Portugal, hvor leveomkostningerne er markant lavere end i Danmark. 

Som dansk digital nomade kan du forvente at tjene et sted mellem 250.000 og 500.000 DKK om året, afhængigt af branche, erfaring og hvor mange timer, du vælger at arbejde.

For eksempel kan en virtuel assistent eller freelance skribent ligge i den lavere ende af skalaen, mens en erfaren webudvikler, konsulent eller digital marketingspecialist kan tjene væsentligt mere. Digitale nomader med specialiserede tekniske færdigheder, erfaring inden for IT eller en stærk forretningssans kan ofte nå op på lønninger, der overstiger 600.000 DKK om året, især hvis de arbejder med flere klienter eller driver egen virksomhed. 

En anden vigtig faktor er, at danske digitale nomader ofte kan justere deres arbejdstid i forhold til deres indtjeningsbehov. Hvis du vælger at bo i lande med meget lave leveomkostninger, som fx Indonesien eller Filippinerne, kan du med en relativt beskeden indkomst leve en komfortabel livsstil, samtidig med at du opbygger en solid økonomisk buffer.
digital-nomade-løn-i-danmark
hvad-tjener-en-kvindelig-digital-nomade

Hvordan tjener digitale nomader deres penge?

Digitale nomader tjener deres penge på flere forskellige måder. Nogle er ansatte hos virksomheder, mens andre er freelancere eller selvstændige. Derudover kombinerer mange digitale nomader deres indkomst med passive indtægtskilder.

1. Ansatte

Nogle digitale nomader arbejder fuldtid for en virksomhed, men gør det remote. I stedet for at møde ind på kontoret i Danmark, arbejder de fra udlandet. Dette kan være en god løsning for dem, der ønsker stabilitet og fast indkomst, men samtidig vil nyde friheden ved at være nomade.

Som ansat digital nomade vil du typisk få en fast månedsløn, som kan være alt fra 25.000-50.000 DKK pr. måned afhængigt af din stilling, erfaring og branche.

2. Freelancere

En stor del af digitale nomader arbejder som freelancere. Det kan være inden for webudvikling, design, skrivning, digital markedsføring, og meget mere. Fordelen ved freelancing er fleksibiliteten – du kan tage de projekter, du vil, og selv bestemme din arbejdstid.

Indtjeningen kan variere meget, men freelancere kan ofte tjene alt fra 150.000 til 600.000 DKK om året afhængigt af antal projekter og klienter.

3. Selvstændige

Mange digitale nomader opretter deres egen lille virksomhed, enten som konsulenter eller ved at sælge produkter online. Det kræver en del opstart, men kan i sidste ende føre til en meget stabil og høj indkomst.

En selvstændig digital nomade kan tjene fra 200.000 DKK til over 1 million DKK om året, afhængigt af virksomhedens succes.

4. Passive indkomster

Rigtig mange digitale nomader kombinerer deres aktive indtjening med passive indkomstkilder. Dette kan fx være gennem investeringer, salg af online kurser, e-bøger, YouTube-indtægter eller affiliate marketing. Mens passive indtægter kan tage tid at opbygge, kan de give en stabil indkomst på sigt.

Passive indtægter kan variere fra et par tusinde kroner om måneden til 50.000-100.000 DKK om året afhængigt af, hvor godt du har sat det op.

Hvor meget arbejder digitale nomader i gennemsnit?

Arbejdstiden varierer også meget blandt digitale nomader. Her er den seneste undersøgelse om digitale nomaders arbejdstider fra FlexJobs:

  • 34% af digitale nomader arbejder mellem 30-40 timer om ugen.
  • 24% arbejder mindre end 30 timer om ugen.
  • 40% arbejder mere end 40 timer om ugen, ofte fordi de jonglerer flere projekter eller kunder på én gang.

Som digital nomade kan du vælge at tage det roligt og arbejde færre timer eller tage på i arbejdstid for at øge din indkomst. Friheden er, at du selv bestemmer tempoet.

Det handler om, at dit arbejde så vidt muligt tilpasser sig dig– og ikke omvendt. 

Leveomkostninger som digital nomade

En af de helt store fordele ved at være digital nomade er, at du kan vælge at bo i lande med lavere leveomkostninger, hvilket gør det muligt at få en højere levestandard for færre penge end i Danmark. På den måde får du lettere mulighed for at lægge penge til side hver måned og opbygge passive indkomststrømme, f.eks. gennem aktieinvesteringer, ejendomsprojekter eller pensionsopsparing.

Her er nogle eksempler på leveomkostninger i populære nomade-destinationer:

  • Chiang Mai, Thailand: Leveomkostningerne kan være så lave som 7.000-12.000 DKK om måneden.
  • Lissabon, Portugal: Her kan du leve komfortabelt for omkring 15.000-20.000 DKK om måneden.
  • Playa del Carmen, Mexico: Leveomkostningerne her ligger på omkring 10.000-14.000 DKK om måneden.

Hvis du tjener 25.000 DKK om måneden og bor i Thailand, kan du leve komfortabelt og spare penge samtidig.

Skat og økonomiske overvejelser

Som dansker er det vigtigt at forstå skattereglerne, når du arbejder som digital nomade. Afhængigt af hvor længe du opholder dig i udlandet og hvor dine kunder befinder sig, kan du være skattepligtig i både Danmark og det land, du bor i.

Der er dog mange digitale nomader, der vælger at bo i lande med mere fordelagtige skatteregler:

  • Portugal tilbyder fx et specielt skatteprogram for udlændinge, som giver dig lavere skatter i op til 10 år.
  • Thailand og Mexico beskatter ikke udenlandsk indkomst, hvis du bor der i en begrænset periode.

Det er altid en god idé at tale med en revisor, der har erfaring med internationale skatteregler, for at sikre, at du overholder reglerne.

Et sidste ord

Markedet for digitale nomader vokser dag for dag, og med en stadig stigende efterspørgsel efter fjernarbejde forventes denne vækst at fortsætte. Flere og flere virksomheder accepterer fjernarbejde, hvilket åbner op for endnu flere jobmuligheder. Derudover ser vi en stigning i freelance-platforme som Upwork, Fiverr og Freelancer, hvor digitale nomader kan finde job på globalt plan.

Digitale nomader har en utrolig frihed til at arbejde fra hvor som helst, og man kan tjene både en stabil og god indkomst som digital nomade. Din indtjening som digital nomade vil afhænge af din branche, dine færdigheder og din evne til at finde kunder eller projekter, men med den rette strategi kan du nemt leve godt og måske endda blive millionær undervejs.

Du vil også kunne li'

Scroll to Top