For os begyndte med en tanke under en grå dansk novemberhimmel. Vi kiggede ud ad vinduet fra vores kontor i København, mens regnen silede ned, og tænkte: Kunne jeg ikke lige så godt arbejde fra en solrig terrasse i Sydeuropa, hvor jeg kunne tage ned og surfe efter arbejde?
Måske har du allerede et fleksibelt job, hvor du kan arbejde hjemmefra eller helt remote. Måske leder du efter et remote arbejde. Uanset hvad, så rejste mange spørgsmål sig, da vi først fik tanken om at arbejde remote fra udlandet:
Må jeg overhovedet arbejde remote fra udlandet som dansker? Og hvad med skat, visum og alt det praktiske?
Det korte svar er JA– du kan helt lovligt arbejde remote fra et hvilket som helst land i verden. Det mere nuancerede svar er, at det ikke er helt sort/hvidt – men bare rolig, du er landet det rette sted. Her guider vi dig gennem alle de spørgsmål, du formentlig har, hvis du som dansker overvejer at arbejde hjemmefra fra udlandet.
Kan jeg arbejde remote/hjemmefra fra udlandet?
Remote arbejde eller hjemmearbejde fra udlande betyder, at du udfører dit job digitalt fra et andet land end der, hvor din arbejdsgiver, virksomhed eller kunder typisk befinder sig. Du har altså ikke fysisk arbejdspligt i Danmark, men passer dine opgaver “på afstand” – ofte via computer og internetforbindelse – uanset om du er på en café i Spanien, i en bungalow i Thailand eller på et coworking space i Tyskland.
Men hvordan ser det ud i praksis – og hvad er forskellen på at være ansat og at være selvstændig/freelancer, når man arbejder remote fra udlandet?
Ifølge en afgørelse fra SKAT, så kan danske digitale nomader under visse omstændigheder have fuldstændig skattefrihed og ikke betale skat nogen steder – men det kræver, at en række betingelser opfyldes.
Gældende regler, hvis du arbejder remote i udlandet og du er ansat i en dansk virksomhed
Som lønmodtager er du typisk omfattet af danske ansættelsesvilkår, og det betyder bl.a., at:
Du skal have arbejdsgiverens tilladelse til at arbejde fra udlandet.
Du arbejder som regel inden for faste arbejdstider og mødestrukturer, hvilket gør tidszoner relevante.
Du er dækket af den danske skatte- og socialsikringslovgivning, så længe du bevarer din bopæl i Danmark og kun arbejder midlertidigt fra udlandet.
Du skal være opmærksom på arbejdsmiljølovgivning, GDPR og IT-sikkerhed – nogle virksomheder har regler, der begrænser remote arbejde uden for EU.
- Du skal være opmærksom på 183-dages reglen, der i princippet kan gøre dig skattepligtig i det land, du opholder dig i, hvis du arbejder hjemmefra fra udlandet mere end 183 dage om året.
- Hvis du har planer om at flytte “permanent” til udlandet og arbejde hjemmefra for en dansk virksomhed, så skal virksomheden vide, hvad de laver. Hvis du for eksempel vil flytte til Spanien og arbejde hjemmefra for en dansk virksomhed i Spanien, så skal den danske virksomhed have en juridisk enhed i Spanien (altså et firma registreret i Spanien), og du skal ansættes igennem det firma og betale din skat osv. i Spanien.
- Din arbejdsgiver kan nemlig risikere at få såkaldt “permanent etablering” (hvis ikke arbejdsgiveren opretter en EOR) i et andet land, hvis du opholder dig der for længe og arbejder som repræsentant for dem – det kan give skattemæssige konsekvenser for dem.
Mange virksomheder tillader kortvarige ophold i udlandet (fx op til 30, 60 eller 90 dage), men har ikke nødvendigvis en politik for længerevarende hjemmearbejde i udlandet.
De vil typisk ansætte dig i form af en EOR (Employer of Record), og det muliggør fuldstændig lovlig ansættelse af dig i et hvilket som helst land.
Gældende regler, hvis du arbejder remote i udlandet og er freelancer eller selvstændig
Som selvstændig eller freelancer har du langt større frihed – men også større ansvar. Du bestemmer som udgangspunkt selv, hvor du arbejder fra, og hvordan du indretter din hverdag. Til gengæld:
Skal du selv stå for kontrakter, indkomst, fakturering og skat. Igen, så skal du generelt være opmærksom på, hvor længe du opholder dig i de forskellige lande. Hvis du rejser fra land til land, bliver det lidt en gråzone, hvor du skal betale skat, så der kan du med fordel registrere dig og bo officielt et sted i EU, hvor der er lav indkomstbeskatning.
Er det dit eget ansvar at finde ud af, hvor du er skattemæssigt hjemmehørende, og hvordan du skal beskattes, hvis du opholder dig længe i et andet land.
Kan du frit arbejde fra stort set hele verden – men du skal stadig overholde visumregler og opholdstilladelser i det land, du opholder dig i. Du kan som dansker i udgangspunktet arbejde fra hvor som helst i EU.
Har du typisk flere kunder og projekter og kan selv styre dine arbejdstider, hvilket gør tidszoneforskelle mindre problematiske.
👉 Mange freelancere kalder sig digital nomader og rejser rundt fra land til land – men du kan sagtens være bosat ét sted og stadig arbejde globalt. Det gør vi for eksempel.
Kort opsummeret
Ansat | Freelancer/Selvstændig | |
---|---|---|
Aftale med arbejdsgiver | Kræves | Ikke nødvendigt |
Frihed til at vælge land | Ofte begrænset af virksomhedens politik | Fuld frihed |
Skat | Som udgangspunkt i Danmark | Afhænger af bopæl og skattemæssigt tilhørsforhold |
Visumkrav | Gælder stadig, selv ved dansk arbejdsgiver | Gælder altid |
Ansvar for arbejdsvilkår | Arbejdsgiverens ansvar | Dit eget ansvar |
Sociale ydelser | Dansk system, hvis bopæl bevares | Afhænger af hvor du bor og betaler skat |
Har du det rigtige visa?
Du må ikke bare tage til udlandet og arbejde remote på et turistvisum – selvom mange gør det i praksis. Flere lande tilbyder i dag særlige digital nomad-visum, som gør det lovligt at opholde sig i landet i flere måneder ad gangen og arbejde for en udenlandsk virksomhed.
Myndighederne skelner ikke nødvendigvis mellem “lokalt arbejde” og “remote arbejde”. Arbejder du uden det rette visum, risikerer du:
Bøde og udvisning
Indrejseforbud
Problemer ved fremtidige visumansøgninger
Derfor er det vigtigt, at du undersøger visumreglerne i det land, du vil arbejde fra – og i mange tilfælde ansøger om et særligt digital nomad-visum, hvis det tilbydes.
Som EU-borger kan du arbejde fra andre EU-lande uden visum, så alle EU-lande er relativt lette at etablere sig i som remote arbejder, men der gælder i udgangspunktet stadig regler for ophold, skat og registrering efter 90 dage.
Eksempler på populære lande med digital nomad-visum (uden for EU)
Her er nogle af de mest populære lande uden for EU, hvor du som dansker kan søge digital nomad-visum:
🌴 Thailand
Tilbyder det såkaldte “Long-Term Resident Visa” til visse fjernarbejdere og specialister.
Krav: Høj indkomst (typisk 80.000 USD/år), sundhedsforsikring og dokumenteret erfaring eller ansættelse i international virksomhed.
Visumgyldighed: Op til 10 år (dog med løbende kontrol og fornyelser).
🏙 Dubai (UAE)
Har et “Remote Work Visa” til digitale nomader og expats.
Krav: Minimumsindkomst på 5.000 USD pr. måned, rejseforsikring, ansættelseskontrakt eller dokumentation for selvstændig virksomhed.
Visumgyldighed: 1 år, med mulighed for forlængelse.
🇲🇽 Mexico
Tilbyder “Temporary Resident Visa” til personer med udenlandsk indkomst.
Krav: Bevis på økonomisk stabilitet – fx bankkonto med ca. 2.500 USD i gennemsnitlig saldo de seneste 12 måneder eller månedlig indkomst over 1.600 USD.
Visumgyldighed: 1 år, kan forlænges op til 4 år.
🏄 Bali (Indonesien)
Indonesien har lanceret en “Second Home Visa” og arbejder på specifikke ordninger for digitale nomader.
Kravene inkluderer økonomisk dokumentation og lokal sponsor.
NB: Mange arbejder uofficielt fra Bali, men det kan medføre problemer ved udrejse eller visumfornyelse.
🌅 Costa Rica
Tilbyder et officielt “Rentista Visa” og nu også et dedikeret digital nomad-visum.
Krav: Minimumsindkomst på ca. 3.000 USD/måned (4.000 USD hvis du rejser med familie), samt sundhedsforsikring og fast bopæl.
Visumgyldighed: 12 måneder med mulighed for forlængelse.
🌎 Brasilien
Har lanceret et digitalt nomadevisum siden 2022.
Krav: Mindsteindkomst på ca. 1.500 USD/måned eller en bankopsparing på 18.000 USD.
Visumgyldighed: Op til 12 måneder, kan forlænges.
Skal du betale skat i Danmark – eller i udlandet, når du arbejder remote?
Vi har allerede været lidt inde på betaling af skat, når du arbejder remote/arbejder hjemmefra i udlandet. Grundlæggende er det dog relativt simpelt:
Hvis du stadig har skattemæssig bopæl i Danmark (fx bolig, familie, bank, læge etc.), skal du fortsat betale skat i Danmark. Fraflytter du Danmark, vil din skattepligt i langt de fleste tilfælde også frafalde – men det betyder ikke nødvendigvis, at du slipper for helt at skulle betale skat nogen steder. Se nedenfor.
Hvis du flytter skattemæssigt til udlandet (fx ved at fraflytte din bolig ud og melde dig ud af folkeregisteret), skal du i mange tilfælde betale skat i det land, du opholder dig i. Dog kan danske digitale nomader som sagt i nogle tilfælde helt slippe for skattepligt, men der begynder reglerne at blive kompliceret.
Klar til at arbejde hjemmefra fra udlandet?
At arbejde remote fra udlandet er en livsstil, der kombinerer frihed, fleksibilitet og eventyr. Vi ELSKER det!
Men det kræver, at du er velforberedt og har styr på papirarbejdet. Det er især vigtigt at have styr på visa og dine skatte-forhold, så du undgår at blive skattepligtig i f.eks. to lande på samme tid.
Hvis du overvejer at arbejde remote fra udlandet i længere tid, så anbefaler vi klart, at du fraflytter Danmark og i stedet registrere dig i det land, hvor du vil være mest (eller i et land med lav skatteprocent afhængigt af dine ønsker).
Hvis du vil teste livet som digital nomade af, så anbefaler vi, at du bliver boende i Danmark, og i stedet rejser ud nogle måneder, og ellers fortsætter med at betale skat i Danmark.
Hos Arbejd Smartere finder du guides, ressourcer og remote jobs til danskere, der vil arbejde fra udlandet. Vi arbejder selv remote fra Spanien, og vores arbejdsliv og privatliv har aldrig været bedre.
💡 Overvej at starte med et kortere ophold – fx 1-3 måneder i et EU-land – før du flytter længere væk.