Forside Blog Digital nomade Hvad betyder det at arbejde remote? Sådan fungerer det

Hvad betyder det at arbejde remote? Sådan fungerer det

remote-arbejde-hvad-betyder-det
Senest opdateret: april 9, 2025

I en tid, hvor du har mulighed for at udskifte en traditionel kontorplads med et køkkenbord, et coworking space eller en strandbar på Bali, så spørger mange os: “Hvad betyder det egentlig at arbejde remote?” Og: Er det det samme som at arbejde hjemmefra?”

Her får du en grundig og jordnær forklaring på begrebet “remote arbejde” – og svar på de spørgsmål, som vi oplever, at mange sidder med.

Remote arbejde – en enkel definition

At arbejde remote betyder, at du kan udføre dit arbejde uden at være fysisk til stede på en traditionel arbejdsplads

Begrebet stammer, som efterhånden en del andre danske ord, fra engelsk, hvor man bruger udtrykket “remote work” eller “working remotely”.

I et remote arbejde kan du vælge, om du vil arbejde hjemmefra,  fra et cafébord eller et andet sted med internetadgang. På dansk har vi også hørt begrebet omtalt som “fjernarbejde”, men “remote arbejde” er det mest udbredte begreb – især i internationale sammenhænge.

Der findes forskellige grader af remote arbejde:

  • Delvist remote: Du arbejder hjemme nogle dage om ugen, men skal møde fysisk op til møder eller samarbejde.

  • 100% remote (fuldt remote): Du har intet krav om fysisk fremmøde. Alt foregår online – fra møder til onboarding og kontraktunderskrift.

Hvordan fungerer remote arbejde i praksis?

Selv blandt tech-vante brugere er der ofte tvivl om, hvordan remote arbejde egentlig fungerer i praksis. Mange – især nybegyndere – undrer sig over spørgsmål som:

“Hvordan foregår samtaler, kontrakter og oplæring, hvis man aldrig møder fysisk op?”

Er det overhovedet lovligt at arbejde remote og hvad gør jeg med SKAT og så videre?

Er virksomheder, der tilbyder remote arbejde, ikke bare et “scam”? Det er da for godt til at være sandt 

Her er nogle af de typiske svar:

💬 Hvordan foregår en jobsamtale for et remote arbejde?

De fleste remote-first virksomheder bruger videoopkald via Zoom, Google Meet eller Microsoft Teams til jobsamtaler. Du kan i princippet sidde hjemme i joggingbukser og stadig gøre et godt indtryk – så længe du har en stabil forbindelse og er velforberedt.

Dog anbefaler vi, at du naturligvis griber en jobsamtale an på samme måde, som du ville, hvis du skulle møde ind på et kontor til samtalen – altså vær’ ordentligt påklædt og vær’ forberedt.

📝 Kontrakt og papirarbejde

Alt foregår digitalt. Du får typisk tilsendt din kontrakt via værktøjer som DocuSign eller Adobe Sign, hvor du kan underskrive sikkert og nemt online – helt uden printer og kuglepen. 

En digital kontrakt er lige så gældende som en fysisk kontrakt. Det kan være, at du bliver ansat igennem en EOR – employer of record – det kan du læse mere om her.

Det kan også være, at du bliver ansat i en freelance-kontrakt, hvor du er en form for konsulent for virksomheden og dermed ikke en traditionel ansat. 

📦 Onboarding og oplæring

Hvordan bliver man oplært, når man aldrig sætter sin fod på kontoret? Det varierer, men mange virksomheder har i dag en strømlinet, digital onboardingproces. Du får typisk:

  • Adgang til online portaler og interne systemer

  • En digital velkomstpakke med introduktioner og links

  • Videomøder med din leder og team

  • E-learning, præsentationer og guides

Mange firmaer har i dag gennemprøvede rutiner for at oplære nye medarbejdere – selv hvis du bor i en anden by, et andet land eller på et andet kontinent.

🛂 Er det overhovedet lovligt at arbejde remote?

Ja, remote arbejde er helt lovligt, så længe du og virksomheden overholder de skattemæssige og juridiske regler i det land, du bor og arbejder fra. Hvis du fx arbejder fra udlandet som dansk statsborger, skal du ofte forholde dig til:

  • Om du stadig er fuldt skattepligtig i Danmark

  • Hvordan dine indtægter beskattes

  • Om du har brug for arbejds- eller opholdstilladelse i det pågældende land

Det kan lyde kompliceret, men mange danskere – inkl. os! – arbejder remote fra udlandet – og det kan sagtens lade sig gøre, hvis du sætter dig ind i reglerne.

Hvis du ansættes hos en større remote-first virksomhed, så har deres HR-afdeling styr på reglerne, og de vil hjælpe dig med at få styr på de juridiske og skattemæssige regler. De vil typisk ansætte dig via en EOR, og du vil i de fleste tilfælde var underlagt de regler, der gælder for det land, du arbejder fra. 

Hvis du f.eks. arbejder remote for en amerikansk virksomhed i Danmark, vil du ofte være underlagt danske arbejdsmarkedsvilkår og ansættelsesvilkår, som du kender dem fra tidligere jobs. 

❗ Er et remote arbejde ikke bare et scam?

Det er helt naturligt at være skeptisk omkring remote jobs – vi hører ofte, at det lyder for godt til at være sandt. 

Ifølge Gallup arbejder over 70 millioner amerikanere remote, og en stor del af dem gør det på fuldtid. Flere og flere virksomheder har helt forladt det fysiske kontor og opererer nu som “remote-first” virksomheder, hvilket betyder, at for de virksomheder er  fjernarbejde ikke bare et alternativ – det er standarden.

Her er nogle eksempler på kendte og legitime remote-first virksomheder:

  • GitLab – verdens største fuldt distribuerede tech-virksomhed med ansatte i over 60 lande

  • Zapier – tilbyder automatiseringstjenester og har aldrig haft et kontor

  • Basecamp – kendt for deres projektstyringsværktøj og remote-first tilgang

  • Buffer – social media platform med en gennemsigtig og distribueret arbejdsstruktur

  • Doist – udvikler af Todoist og kendt for at fremme asynkront arbejde

  • Shopify – e-commerce platform, som i 2020 erklærede sig “digital by default” og har mange fuldt remote roller

  • Revolut – fintech-virksomhed med remote-first tilgang og globale teams

  • Deel – HR- og payroll-platform specialiseret i globale, remote teams – virksomheden selv er fuldt distribueret

  • Microsoft – tilbyder mange remote muligheder, især inden for tech, salg og rådgivning (dog ikke alle, som er stillinger er remote)

I Danmark ser vi også, at flere danske software-virksomheder begynder at hyre i 100% remote roller. Vi ser også, at mindre start-ups i Danmark har fået øjnene op for remote arbejde, og de fordele der også er for virksomhederne.

Skal man flytte til et andet land for at arbejde remote?

Nej! Mange tror fejlagtigt, at remote arbejde kræver, at man rejser ud i verden som digital nomade. Det er bestemt en mulighed at arbejde remote i udlandet – men du kan sagtens arbejde remote fra din lejlighed i Aarhus eller dit sommerhus i Odsherred.

Vær opmærksom på: Nogle virksomheder har krav om, at du bor i et bestemt land eller tidszone – ofte af skattemæssige eller juridiske årsager. Det betyder ikke, at du skal møde op på kontoret – kun at din bopæl har betydning for, hvor du må arbejde fra.

Fordele ved remote arbejde

  • Fleksibilitet: Du bestemmer selv, hvornår og hvor du arbejder.

  • Bedre work-life balance: Ingen transporttid = mere tid til familien og dig selv.

  • Større jobmarked: Du kan søge jobs globalt, ikke kun i dit nærområde.

  • Færre forstyrrelser (for nogle): Mere fokus og produktivitet uden kontorsnak.

Ulemper (og hvordan du håndterer dem)

  • Isolation: Manglen på kollegasnak og fysisk samvær kan give ensomhed. Løsning? Coworking spaces, netværksgrupper eller faste online møder med et socialt fokus.

  • Grænser mellem arbejde og fritid: Det kan være svært at “lukke ned”. Et godt tip: Lav faste arbejdstider og indret en dedikeret arbejdsplads – vi elsker selv co-office spaces!

  • Tekniske udfordringer: Dårlig WiFi og manglende it-support kan bremse arbejdet. Hvis du vil arbejde remote, så er det dit ansvar at have en ordentlig internetforbindelse og backup-løsning i tilfælde af, at strømmen går (det sker oftere end i Danmark i mange andre lande i udlandet!)

Er remote arbejde det samme som at være digital nomade?

Ikke nødvendigvis. En digital nomade arbejder remote mens de rejser rundt i verden – fx fra Portugal, Thailand eller Mexico. Remote arbejde er forudsætningen, men du behøver ikke leve som nomade for at få glæde af fleksibiliteten.

Vi lever f.eks. ikke som klassiske digitale nomader, men sætter i stedet pris på at have en base et sted. Det at have et remote arbejde muliggør, at vi kan bo i et andet (mere solrigt!) land og samtidig have en god indtjening. 

Konklusion: Hvad betyder det så?

Remote arbejde betyder altså, at du kan arbejde hvorfra du vil – så længe du har en laptop og internet. Det er en fleksibel, moderne måde at arbejde på, som giver dig frihed og flere muligheder, men også ansvar for at strukturere din dag.

Et seriøst remote arbejde kræver en lige så stor indsats som et almindeligt arbejde på et kontor, og det stiller større krav til din egen selvstændighed og professionalisme – i hvert fald hvis du ønsker at beholde dit remote job! 

På den anden side kan et remote arbejde give dig langt mere frihed og glæde i dit arbejdsliv– det er i hvert fald, hvad vi har oplevet – også selv om vi nu faktisk arbejder mere og “hårdere” end vi gjorde før, så gør vi det med et smil på læben!

Du vil også kunne li'

Scroll to Top
Anmeld os på trustpilot og få adgang til vores premium remote jobportal

7 dage gratis

Send os en email (kontakt@arbejdsmartere.dk), efter du har anmeldt os på Trustpilot med dit navn og email-adresse for at få adgang.