Mange af de danskere vi taler med drømmer om at kunne arbejde fra hvor som helst – måske fra stranden, et hyggeligt caféhjørne, eller hjemme i stuen. Vejen til et 100% remote arbejdsliv kan både være fastansættelse, egen virksomhed eller freelance, men for mange – inklusive Philip, som er en af grundlæggerne bag Arbejd Smartere – er freelance den hurtigste og letteste vej til at starte et 100% remote arbejdsliv.
Men hvad betyder det egentlig at være freelance, og hvordan kan freelancing være din genvej til et job, hvor du kan arbejde fra dit hjem eller hvor som helst i verden, du ønsker?
Hvad er en freelancer?
En freelancer er en selvstændig arbejdstager, der ikke er bundet af en fast ansættelse, men i stedet tilbyder sine færdigheder og tjenester til forskellige kunder og virksomheder på et projektbasis.
Hvor man som ansat er bundet til at arbejde x-antal timer om måneden, så arbejder freelancere typisk på en anden måde – her er det opgaven/projektet, der er i fokus, og så er det lidt ligegyldigt, hvor, hvornår og hvordan opgaven løses.
Freelancere arbejder typisk på kortere eller længerevarende opgaver, som de selv vælger, og som de fakturerer for, når arbejdet er udført. I stedet for at have en fast arbejdstid og arbejdsplads som en traditionel ansat, har freelanceren altså friheden til at vælge, hvornår og hvor arbejdet udføres – det kan være hjemme, på en café, i et coworking space, eller mens man rejser.
At være freelancer betyder, at du arbejder for dig selv og styrer din egen karriere. Det giver dig mulighed for at vælge de projekter, der interesserer dig, samt hvem du vil arbejde for. Freelancere får ikke de samme fordele som traditionelle ansatte – som feriepenge, pension eller sundhedsforsikring – men til gengæld får de den ultimative frihed og kontrol over deres arbejde.
Hvad laver en freelancer?
Freelancere kan arbejde i mange forskellige brancher og erhverv. Nogle af de mest populære freelanceområder inkluderer:
Tekstforfattere og journalister: Freelance skribenter og journalister tilbyder deres skrivefærdigheder til virksomheder, blogs, magasiner eller online medier. De kan specialisere sig i blogindlæg, artikler, indhold til websteder, reklamekopi og meget mere.
Grafiske designere og illustratører: Freelance designere og illustratører arbejder på opgaver som logo design, visuel identitet, webdesign, produktdesign og illustrationer til bøger og magasiner.
Webudviklere og programmører: Freelance udviklere arbejder på projekter som at bygge og vedligeholde hjemmesider, apps eller softwareløsninger. Deres færdigheder er ofte meget eftertragtede i dagens digitale verden.
Fotograf og videograf: Freelance fotografer og videografer arbejder med at fange billeder og videoer til både private og erhvervslivet. Dette kan inkludere alt fra bryllupsfotografi til kommercielle reklameprojekter.
Marketing og sociale medier specialister: Freelance marketingfolk og sociale medieeksperter hjælper virksomheder med at opbygge deres online tilstedeværelse, udvikle marketingstrategier og skabe indhold, der engagerer deres målgruppe.
Hvordan adskiller freelancing sig fra traditionelt arbejde?
En stor forskel på at være freelancer og at være ansat er, at freelanceren er ansvarlig for sin egen karriere. Det betyder, at freelanceren skal finde sine egne kunder, opbygge et netværk, forhandle priser og kontrakter, og sørge for at få arbejdet gjort til tiden. Freelanceren er også ansvarlig for sin egen skattebetaling, opbevaring af regnskaber og administrative opgaver.
Dette kan virke skræmmende for mange og motiverende for andre, så det at være freelancer er bestemt ikke noget for alle, fordi det bringer helt sikkert en smule usikkerhed ind i ens liv.
En freelancer har typisk ikke de samme rettigheder og fordele som ansatte. For eksempel, som freelancer har du ikke betalt ferie, sygdomsorlov eller pensionsordninger, medmindre du selv sørger for det. På den positive side (og det er derfor, at mange af os vælger arbejdslivet som freelancer) har du som freelancer MEGET større frihed til at styre, hvilke opgaver du vil tage, og hvornår du vil arbejde.
Fordele ved at være freelancer
- Fleksibilitet: Som freelancer kan du vælge dine egne arbejdstider og arbejdsplads. Det betyder, at du kan arbejde fra hjemmet, på en café, eller endda mens du rejser rundt i verden.
- Autonomi: Freelancere har kontrol over deres egen karriere og beslutninger. Du kan vælge de projekter, du finder interessante, og selv forhandle priserne.
- Mangfoldighed af opgaver: Freelancere kan arbejde med flere kunder på forskellige projekter, hvilket giver mulighed for variation og nye udfordringer.
Udfordringer ved at være freelancer
- Ustabil indkomst: Som freelancer kan indkomsten være uforudsigelig, da arbejdet kan komme i bølger. Der kan være perioder med meget arbejde og perioder med mindre. Du kan dog sagtens også have en stabil indkomst med længerevarende freelance-aftaler, der sikrer dig en økonomisk ro i maven.
- Manglende fordele: Freelancere skal selv sørge for sundhedsforsikring, pension og ferie, hvilket kan være en udfordring, især i starten.
- Selvdisciplin og ansvar: Freelancere skal kunne organisere deres tid effektivt, da de ikke har en chef, der sætter deadlines for dem. Det kræver selvdisciplin at sikre, at opgaverne bliver leveret til tiden og med høj kvalitet.
Hvorfor freelance ofte er vejen til et 100% remote arbejdsliv
Måske har du allerede overvejet freelancing som en vej til at arbejde remote. Mange vælger at blive freelancer, fordi de ønsker friheden til at styre deres egen tid og vælge, hvor de arbejder. Det kan være den perfekte løsning, hvis du er træt af at pendle eller føler, at kontorlivet ikke giver dig den fleksibilitet, du ønsker.
Men hvad mange ikke nødvendigvis ved, er, at freelancing, i sagens natur, også giver dig mulighed for at åbne døren til en hel verden af 100% remote jobs.
Når du arbejder som freelancer, er det ikke kun dine arbejdstimer og arbejdsplads, der er fleksible – du bliver også ansvarlig for din egen karriere. Dette giver dig mulighed for at samarbejde med kunder og virksomheder globalt og dermed øge chancerne for at finde arbejde og begyndte at arbejde remote.
Hvordan freelancing kan øge din chance for et remote job
Som freelancer er det dig, der styrer din egen forretning. Du arbejder ikke for én bestemt virksomhed, og derfor slipper du for at være bundet af nationale skatte- og lovgivningskrav, som mange virksomheder skal forholde sig til. Det betyder, at du som freelancer har friheden til at arbejde for kunder i hele verden, hvilket giver dig adgang til en langt større mængde remote jobmuligheder.
Udenlandske virksomheder slipper også for at skulle sætte sig ind i en masse lovgivning for at kunne ansætte dig i en 100% remote stilling, og de slipper også for at skulle betale dig en masse fordele som pension og ferie, og det er positivt for dem.
Når du er freelancer, bliver du ikke kun en del af et team i én virksomhed, du bliver en del af et globalt netværk af fagfolk, der kan arbejde sammen uafhængigt af tid og sted.
Det giver dig fleksibiliteten til at finde job, der passer til din livsstil – uden at skulle være bundet af et kontor. Og for virksomhederne er freelancere i stigende grad altså et attraktivt valg, fordi de slipper for de administrative byrder, der følger med at ansætte folk på fuld tid i forskellige lande.
Så hvad kræver det at blive freelancer?
At blive freelancer kræver først og fremmest lidt mod og derefter nogle praktiske færdigheder, men det er ikke nødvendigvis kompliceret at blive freelancere.
Vi vil faktisk vove at påstå, at stort set alle kan blive freelancere. Vi har endda mødt håndværkere, læger og forskere, som arbejdede freelance i udlandet!
Hvis du vil være freelancer, skal du starte med at finde ud af, hvad du er god til, og hvordan du kan tilbyde dine færdigheder til folk, der har brug for dem. Det kan være alt fra at skrive og designe til at arbejde med teknologi eller markedsføring. Det kan også være kundesupport eller salg.
Du kan også starte dit eget website, lave YouTube videoer eller lave et kursus, som du kan sælge online. Mulighederne er faktisk uendelige, så længe du er dygtig til det, du vil sælge.
Som freelancer skal du også lære at håndtere dine egne kunder, prissætte dine tjenester og styre din tid. Det kræver ansvar og god organisation, men det er også det, der giver dig den frihed, som mange drømmer om.
Sådan kommer du i gang med at være freelancer
At blive freelancer kræver en kombination af færdigheder, netværk og organisatoriske evner. Her er nogle trin til at komme i gang:
Find dit speciale: Identificer de færdigheder, du har, som du kan tilbyde som freelancer. Det kan være alt fra tekstforfatning og grafisk design til webudvikling, oversættelse, redigere YouTube-videoer, lave dit eget website, arbejde med digital marketing og meget mere!
Byg et portefølje: Din portefølje er dit bedste værktøj til at tiltrække kunder. Sørg for at vise tidligere arbejde, som demonstrerer din ekspertise og stil. Dette er især vigtigt inden for design-branchen, men det gælder i virkeligheden inden for alle brancher.
Netværk: Som freelancer er det vigtigt at opbygge et netværk af potentielle kunder og samarbejdspartnere. Ræk ud til tidligere arbejdsgiver, venner og bekendte. Måske kan de bruge en freelancer? Når du skal finde dine første kunder kan du også forsøge at sætte dine priser lidt lavere, så der er et stort incitament for virksomhederne i at hyre dig frem for andre freelancere / fastansætte en medarbejder.
Find dine freelance-jobmuligheder: Der er mange internationale platforme og jobportaler, der tilbyder freelance jobmuligheder – som f.eks. Upwork og Freelancer – og de internationale platforme kan være fine steder at lede efter freelance jobs. Hos Arbejd Smartere tilbyder vi også legitime og 100% remote freelance jobs, der er verificerede og tilpasset danske freelancere, så du kan også vælge at bruge vores jobportal til din freelance jobsøgning.
Artiklen opsummeret
At være freelancer giver dig den ultimative frihed til at vælge, hvad du vil arbejde med, hvor du vil arbejde, og hvornår du vil arbejde. På den anden side, så kan freelance-arbejde komme med en vis grad af usikkerhed og ansvar, og det skal man være klar til at være i.
Det at starte ud som freelancer er i vores mening den hurtigste og mest sikre vej til at starte et 100% remote arbejdsliv, og hvis du er en person, som prioriterer frihed over alt, så vil du elske at være freelancer!
I Arbejd Smartere’s unikke remote jobportal hjælper vi dig med at finde de bedste remote freelance jobmuligheder, der er tilgængelige for danskere, og vi sikrer, at du arbejder med seriøse og legitime kunder. Hvis du ønsker at starte din freelancekarriere, kan vi muligvis hjælpe dig med at finde dit første freelance-gig.