Forside Blog Arbejd i udlandet Social sikring og ATP for danskere, der arbejder i udlandet

Social sikring og ATP for danskere, der arbejder i udlandet

social-sikring-og-atp-hvis-man-arbejder-i-udlandet
Senest opdateret: december 12, 2024

Når du som dansker arbejder i udlandet, påvirker det muligvis din sociale sikring og ATP-bidrag (Arbejdsmarkedets Tillægspension), afhængigt af flere faktorer som varigheden af dit ophold og hvilket land, du arbejder i.

I denne artikel dykker vi ned i, hvordan du sikrer dine rettigheder til pension og sociale ydelser, mens du arbejder uden for Danmarks grænser – så du både kan være tryg nu og i fremtiden.

LÆS OGSÅ: 183-dages reglen er den vigtigste skatteregel, du skal kende som digital nomade

portugal-peniche-bo-og-arbejde-remote-klipper-og-hav

Hvad sker der med min social sikring i Danmark, hvis jeg arbejder i udlandet?

Social sikring handler om de ydelser, du har ret til i Danmark i tilfælde af sygdom, arbejdsløshed, barsel, og i sidste ende, din pension. Når du arbejder i Danmark, betaler du automatisk til de danske sociale sikringsordninger, og det gør det blandt andet muligt for dig at komme “gratis” til lægen.

Men hvad sker der med din sociale sikringen i Danmark, når du arbejder eller bor i udlandet? Social sikring afgøres typisk af, hvilket land du er ansat i, og hvilket land du bor i.

Hvis du arbejder i et EU-land, EØS-land eller Schweiz, gælder særlige regler for social sikring, som er koordineret gennem EU’s forordning om social sikring. Formålet med denne forordning er at sikre, at du kun er dækket af ét lands sociale sikringsordning ad gangen, og det er som regel det land, hvor du arbejder. Dermed undgår du at betale bidrag i flere lande samtidig.

Grundregler for social sikring ved arbejde i udlandet

  1. EU/EØS-lande og Schweiz: Du er dækket af det land, hvor du arbejder, medmindre du er udstationeret fra Danmark. I så fald kan du beholde dansk social sikring i op til 24 måneder.
  2. Andre lande: Hvis du arbejder uden for EU/EØS, afhænger det af bilaterale aftaler mellem Danmark og det pågældende land. Danmark har eksempelvis aftaler med USA og Indien

Mister du din sociale sikring i Danmark for altid, hvis du flytter til udlandet?

Du vil som dansk statsborger altid kunne vende tilbage til Danmark og igen få ret til den danske sociale sikring. For at genvinde din ret til social sikring i Danmark efter udlandsarbejde, skal du normalt opfylde visse krav afhængigt af din situation.

Her er nogle af de vigtigste trin og betingelser:

1. Flytte tilbage til Danmark
For at genvinde fuld social sikring i Danmark, skal du som regel have fast bopæl i Danmark igen. Det betyder, at du skal opholde dig permanent i landet, og have Danmark som dit “centrum for livsinteresser” (familie, bolig, økonomiske interesser osv.). Når du flytter tilbage, vil du igen blive omfattet af de danske sociale sikringsordninger.

2. Melde dig til det danske folkeregister
Hvis du har været udrejst fra Danmark og ønsker at genvinde dine sociale rettigheder, skal du igen registrere dig i det danske folkeregister. Dette er en vigtig administrativ procedure, da det er her, din bopæl formelt registreres.

3. EU/EØS-lande og koordination af social sikring
Hvis du har arbejdet i et andet EU- eller EØS-land og ønsker at vende tilbage til Danmark, vil der være en koordination af dine sociale rettigheder under EU’s forordning om social sikring. Det betyder, at den tid, du har arbejdet i et andet EU-land, kan tælle med til dine danske rettigheder, så længe der er tale om en sammenhængende periode, og du opfylder kravene. 

4. Opsøg vejledning inden udrejse
Det kan være en fordel at kontakte Udbetaling Danmark eller din kommune for vejledning om, hvordan du bedst kan sikre, at du genvinder alle dine sociale rettigheder og ydelser, når (og hvis) du engang vender tilbage til Danmark efter udlandsophold.

arbejde-i-spanien-remote-som-digital-nomade

Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) ved udlandsarbejde

ATP er en pensionsopsparing, der i Danmark er obligatorisk for lønmodtagere og visse selvstændige. Både du og din arbejdsgiver indbetaler et fastsat beløb til ATP, som senere udbetales, når du går på pension.

Men hvordan påvirkes din ATP, når du arbejder i udlandet?

Når du arbejder i EU/EØS-lande eller Schweiz:

  1. Fortsat betaling af ATP: Hvis du er udstationeret fra Danmark og stadig er socialt sikret i Danmark, skal din arbejdsgiver fortsætte med at indbetale til din ATP-ordning. Dette betyder, at din pensionsopsparing fortsætter som normalt.
  2. Ingen ATP-bidrag: Hvis du er ansat direkte i et udenlandsk firma og er omfattet af det pågældende lands sociale sikringsordning, ophører dine ATP-bidrag fra Danmark. I stedet kan du blive dækket af en udenlandsk pensionsordning.

Når du arbejder uden for EU/EØS:

Hvis du arbejder i et land uden for EU/EØS, afhænger dine ATP-bidrag af, om Danmark har en bilateral aftale med det land. I lande uden aftale vil du ofte ikke længere indbetale til ATP, medmindre du er udstationeret og stadig betragtes som socialt sikret i Danmark. Det kan resultere i en lavere pensionsopsparing i Danmark, når du engang går på pension, da din indbetaling til ATP vil stoppe i den periode, du opholder dig i udlandet uden for EU/EØS. 

LÆS OGSÅ: Sådan finder du 1.000+ remote jobs i Danmark med LinkedIn

Udbetaling af sociale ydelser og pension ved udlandsarbejde

En vigtig faktor ved udlandsarbejde er, hvordan dine sociale ydelser og pension bliver udbetalt, når du opholder dig i udlandet. Hvis du er omfattet af dansk social sikring under dit udlandsophold, vil du fortsat have ret til ydelser som barselsdagpenge, sygedagpenge og arbejdsløshedsunderstøttelse. 

Dog kan der være forskelle i udbetalingsniveauet afhængigt af hvilket land, du arbejder i.

Når det gælder pensionsudbetalinger, kan du stadig modtage dansk ATP og folkepension, selvom du bor i udlandet, men der kan være forskelle i beskatningen afhængigt af, hvilket land du opholder dig i.

De vigtigste pointer

Når du arbejder i udlandet som dansker, påvirker det både din sociale sikring og ATP-bidrag afhængigt af flere faktorer, såsom varigheden af dit ophold og det land, du arbejder i. Her er de vigtigste hovedpointer fra artiklen:

  1. Social sikring afhænger af landet: Hvis du arbejder i et EU/EØS-land eller Schweiz, bliver du normalt dækket af det land, hvor du arbejder, hvilket betyder, at du kun indbetaler til én social sikringsordning. Hvis du arbejder uden for EU/EØS, afhænger det af bilaterale aftaler mellem Danmark og det pågældende land.

  2. ATP-bidrag ved udlandsarbejde: Hvis du er udstationeret og stadig socialt sikret i Danmark, fortsætter din arbejdsgiver med at indbetale til ATP. Men hvis du arbejder direkte for en udenlandsk arbejdsgiver, stopper dine ATP-bidrag, hvilket kan påvirke din pensionsopsparing.

  3. Ret til sociale ydelser: Når du arbejder i udlandet, kan du stadig have ret til danske ydelser som barselsdagpenge og sygedagpenge, afhængigt af din sociale sikring. Ved pensionsudbetalinger kan du stadig modtage dansk ATP og folkepension, selvom du bor i udlandet, men der kan være forskelle i beskatning.

Du vil også kunne li'

Scroll to Top