Fjernarbejde står over for en revolutionerende indflydelse på arbejdsstyrken, især i USA, hvor 22 procent af arbejdskraften forventes at have en remote rolle inden for de næste 2-3 år.
USA er altså i høj grad frontløber for denne udvikling, hvor mange store virksomheder allerede har indført permanente fjernarbejdsløsninger, og hvor digitale værktøjer og infrastruktur understøtter fjernarbejde på tværs af sektorer. Denne bevægelse mod fleksible arbejdsmuligheder vil ikke blot ændre, hvor vi arbejder, men også hvordan vi arbejder, og hvilke kompetencer der efterspørges.
I modsætning til USA er Danmark bagud, når det gælder fuld integration af fjernarbejde, hvor kun ca. 7% af arbejdsstyrken arbejder hjemme “ofte”.
Selvom mange danske virksomheder hurtigt tilpassede sig under COVID-19-pandemien og indførte hjemmearbejde, er der stadig en klar tendens til, at danske virksomheder hænger lidt i bremsen, når det kommer til at tilbyde 100% fjernarbejde.
Fremtidens arbejdsmarked er fleksibelt
Udviklingen mod en større fjernarbejdsstyrke vil fortsætte med at ændre arbejdsmarkedet fundamentalt. Fleksibiliteten, som fjernarbejde giver, vil sandsynligvis resultere i en mere decentraliseret arbejdsstyrke, hvor virksomheder kan drage fordel af både lokale og internationale talenter.
Derudover kan fjernarbejde bidrage til en mere bæredygtig fremtid, hvor færre medarbejdere pendler dagligt, hvilket beviseligt vil reducere CO2-udledningen.