Hjemmearbejde med børn kan være udfordrende – vi har selv et barn, så vi kender alt til problemstillingen!
Men med god planlægning og fleksibilitet kan du faktisk få det til at fungere godt at arbejde hjemme, selv om du har børn. For at få mest muligt ud af din arbejdstid og samtidig være tilgængelig som forælder, kan det være en god idé at følge disse konkrete råd til at arbejde bedre hjemmefra med børn:
Planlæg arbejdstiden omkring børnenes rutine (så vidt muligt)
Prøv at tilpasse dine arbejdstimer til tidspunkter, hvor børnene enten sover eller er mest selvstændige. For eksempel kan du udnytte børnenes middagslur eller tidlige morgenstunder til fokuseret arbejde. Hvis dine børn går i institution eller skole, kan du planlægge de mest krævende opgaver til de timer, hvor du har ro.
Etabler klare grænser og struktur
Børn kan bedre forstå, hvad de må og ikke må, når der er faste regler. Forklar dem, hvornår det er tid for dig til at arbejde, og hvornår du har pause. Hvis du har små børn, så tal med din partner om at sætte grænser for, hvornår du har behov for at arbejde fokuseret.
Hvis du har ældre børn, kan du sætte små signaler op som en “arbejdstid”-skilt ved dit skrivebord eller en simpel timeplan, som viser, hvornår du kan lege eller hjælpe. For ældre børn kan det være nyttigt at have en “trafiklysregel” – fx grøn betyder, at de kan tale med dig, gul betyder, at de skal vente, og rød betyder, at de ikke må forstyrre.
Skab et dedikeret arbejdsområde
Det kan være svært for børn at forstå, at du arbejder, hvis du sidder i sofaen eller ved spisebordet. Hvis muligt, indret et separat arbejdsområde, hvor du kan lukke døren, så børnene tydeligt kan se, at du er “på arbejde.” Forældre med mindre plads kan bruge høretelefoner eller en foldeskærm som visuel adskillelse, der signalerer arbejdstid.
Forbered aktiviteter til børnene
Hav en samling af aktiviteter klar, som børnene kan beskæftige sig med, mens du arbejder. Dette kan omfatte farvelægningssider, små byggeprojekter, puslespil eller legetøj, de kan udforske på egen hånd. Ældre børn kan bruge læringsapps eller lytte til lydbøger, mens du arbejder. Hav “overraskelsesopgaver” klar – små, nye aktiviteter, som kan give dem noget ekstra at lave, når du har brug for lidt ekstra tid.
Indfør kortere arbejds-sessioner og flere pauser
Med børn kan det være svært at opretholde lange, uforstyrrede arbejdstider, men det er i øvrigt heller ikke nødvendigvis den smarteste måde at arbejde på anyways!
Inddel din arbejdsdag i kortere sessioner, fx 25 minutters fokuseret arbejde efterfulgt af 5-10 minutters pause, hvor du kan tjekke op på børnene.
Overvej en fleksibel arbejdstid
Hvis din arbejdsgiver tillader det, så bed om fleksibilitet i dine arbejdstimer, så du kan arbejde i de tidspunkter, der passer bedst til din families behov. Arbejd fx tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvis børnene er små og kræver meget opmærksomhed i løbet af dagen. Fleksible arbejdstider kan også give dig mulighed for at tage længere pauser i løbet af dagen til at være sammen med børnene.
Involvér børnene i arbejdet
Hvis dine børn er gamle nok, kan du introducere dem til nogle af dine arbejdsopgaver. For eksempel kan du forklare dem, hvad du arbejder på, og lade dem “hjælpe” med små opgaver som at organisere papirer, tælle farveblyanter eller tegne ved siden af dig. Dette kan hjælpe dem med at føle sig involveret og reducerer risikoen for forstyrrelser, da de føler, at de “arbejder sammen” med dig.
Eksempel på en daglig rutine, når du arbejder hjemmefra med børn:
Start dagen med en morgenaktivitet sammen med børnene, så de får kvalitetstid med dig. Herefter kan du tage 1-2 timer med fokuseret arbejde, mens de leger med forberedte aktiviteter.
Hold derefter en kort pause for at interagere med dem og planlæg en ny aktivitet. Fortsæt denne struktur i løbet af dagen med skiftende fokus på arbejdstid og tid til børnene.