Hvad kan jeg trække fra i skat, hvis jeg arbejder hjemmefra?

Hvis du arbejder hjemmefra og bruger en del af dit hjem som hjemmekontor, er det muligt at få et fradrag for de udgifter, der relaterer sig til dit arbejdsområde. Det gælder uanset, om du er lønmodtager, freelancer eller selvstændig. Dog er der flere krav, du skal opfylde, før du kan tage dette fradrag, og reglerne kan til tider være vanskelige at tolke.

For at kunne fratrække et hjemmekontor i din personlige indkomstskat, skal rummet, der anvendes som hjemmekontor, have en fast erhvervsmæssig karakter. Det betyder, at rummet skal være fysisk ændret på en måde, som gør det klart, at det bruges til arbejde. Dette kan være maskiner eller møbler, der normalt ikke ville findes i en privat bolig.

Rummet skal ikke kunne bruges til privat brug i dagligdagen. Desværre er der ikke en fast definition på, hvilke ændringer der er nødvendige, og fortolkningen af reglerne kan variere hos forskellige medarbejdere hos SKAT.

Brugen af hjemmekontoret: Du skal også bruge hjemmekontoret i et væsentligt omfang for at få fradrag. Det er ikke nok, hvis du blot bruger rummet til at tjekke e-mails om aftenen. Som tommelfingerregel skal du bruge det mindst 5-8 timer om dagen for, at det kan anses som erhvervsmæssigt brug.

Adgangsforhold: Det kan også styrke din sag, hvis der er separat adgang til hjemmekontoret. Hvis rummet har egen indgang og ikke er direkte forbundet med resten af boligen, bliver det lettere at dokumentere, at rummet primært bruges til arbejde.

Har du hjemmekontor i en lejebolig? Det kan du trække fra i SKAT

Hvis du lejer en bolig, hvor du har et hjemmekontor, kan du trække en del af dine udgifter til husleje, el og varme fra i skat. Fradraget beregnes som en procentdel af boligens samlede areal. Hvis din lejlighed f.eks. er 100 m², og dit hjemmekontor udgør 10 m², kan du fratrække 10% af dine samlede boligudgifter. Dette kaldes “erhvervsmæssig anvendelse”. Fradraget gælder for de udgifter, der er nødvendige for at drive dit hjemmekontor, såsom husleje, el og varme, men ikke personlige udgifter som mad eller underholdning.

Udgifter du kan trække fra som lejer:

  • Husleje
  • El
  • Varme

Vand: Udgifter til vand kan kun trækkes fra, hvis de direkte vedrører din virksomhed. For eksempel vil en frisør med hjemmekontor, der bruger vand i forbindelse med hårvask, kunne trække vandudgifter fra. Hvis dit hjemmekontor udgør mindre end 10% af boligen, kan vandudgifter som regel ikke fratrækkes.

Har du hjemmekontor i en ejerbolig? Det kan du trække fra i SKAT

Hvis du ejer din bolig, kan du stadig trække en del af dine boligudgifter fra i skat, hvis du har et hjemmekontor. Igen er det boligens samlede areal i forhold til hjemmekontorets størrelse, der bestemmer fradragets størrelse. Hvis dit hjemmekontor udgør 10% af boligen, kan du fratrække 10% af relevante udgifter som el, varme og ejendomsskat.

Udgifter du kan trække fra som ejer:

  • El og varme
  • Vedligeholdelse af boligen (maling, reparationer mv.)
  • Ejendomsskat og ejendomsværdiskat
  • Forbrugsregninger (forsikringer, rengøring osv.)

Vedligeholdelse: Hvis du bruger mindst 10% af din bolig til hjemmekontor, kan du fratrække vedligeholdelsesudgifter forholdsmæssigt, som f.eks. maling eller reparation af varmesystemet.

Ejendomsskat og ejendomsværdiskat: Hvis dit hjemmekontor udgør 10% eller mere af boligens areal, kan du få fradrag for en del af din ejendomsskat og ejendomsværdiskat. Bruges 25% af din bolig til hjemmekontor, kan du fratrække 25% af ejendomsskatten i din virksomhed.

Installationer: Nye installationer, som en ny ovn eller aircondition, kan som regel ikke trækkes fra som erhvervsrelaterede udgifter, selvom de er installeret i hjemmet.

Vand: Hvis du bruger vand i erhvervsmæssig sammenhæng, kan udgifterne trækkes fra, så længe hjemmekontoret udgør mindst 10% af boligen. Er du f.eks. frisør og bruger vand i din salon, kan du trække udgifterne fra, men det gælder ikke, hvis du kun bruger vand til dagligdags opgaver som håndvask.

Din bedste mulighed for at få et Remote job

Se de seneste remote jobs i vores særlige remote job database.

Læs videre på bloggen

Scroll to Top